Nettisite.fi

Opi tienaamaan rahaa netin kautta

Kuinka kirjoitat e-kirjan ja teet sillä rahaa

Netti on täynnä tekstiä, jota ovat kirjoittaneet miljoonat ja miljardit ihmiset. On mielenkiintoista, että tänä päivään valtaosa teksteistä ei välttämättä edes enää ole ammattilaisten kirjoittamia. Netissä on nimittäin runsas määrä Redditin, Twitterin, Facebookin ja muiden sosiaalisten medioiden kaltaisia palveluita, joissa ihmiset pääsevät rustaamaan tekstiä nettiin sydämensä kyllyydestä. On toinen asia, kuinka moni lukija sitten esimerkiksi keskustelufoorumeilla vaivautuu lukemaan kaiken kirjoittamasi tekstin, mutta kuitenkin – vapaus kirjoittaa ja julkaista lähes mitä tahansa on olemassa ja voi paremmin kuin koskaan aiemmin.

Samalla kun keskimääräinen ”sanoja per päivä per henkilö” -tahti on kasvanut vuosien varrella aivan järjettömiin mittasuhteisiin, ovat monet meistä oppineet kirjoittamaan myös nopeammin kuin mitä maailman historiassa on totuttu. Tietokoneet ja niiden näppäimistöt ovat kuin käsiemme jatke. Moni meistä ei hallitse kymmensormijärjestelmää mutta pystyy silti tuottamaan tekstiä äärimmäisen nopeasti. Kirjoittamisen lisääntyessä myös ihmisten halu kirjoittaa on luonnollisestikin lisääntynyt räjähdysmäisesti.

E-kirjan kirjoittaminen

Lähestulkoon jokainen meistä lukee viikoittain tai päivittäinkin kännykkänsä tai tietokoneensa kautta ainakin jotakin netissä. Paljon suosiota ovat täten saavuttaneet viime vuosina myös niin sanotut e-kirjat, eli jo lähtökohtaisesti digitaaliseen formaattiin luodut teokset ja opukset. E-kirjat kulkevat jatkuvasti mukana, joten ei ole ihmekään, että konsepti menestyy.

Yksi parhaimmista tavoista tienata rahaa on myydä jotakin ihmisille. Perinteisessä työnteossa ihmiset tavallisesti myyvät omaa osaamistaan yhdelle työpaikalle tai työnantajalle kerrallaan. Kirjoittaessa kuitenkin keskitytään luomaan yksittäinen kokonaisuus, jota sitten voidaan kaupata valtayleisölle niin paljon kuin sielu sietää. Kun esimerkiksi 10 000 ihmistä on valmis maksamaan sinulle 6 euroa kirjasta, jota kirjoitit pari kuukautta intensiivisesti kotonasi, pystyt pääsemään poikkeuksellisenkin koville tuntipalkoille.

Miten aloitan kirjoittamisen? Mitä pitää miettiä etukäteen?

Ensimmäisenä tulee tietystikin miettiä aihe, joka kiinnostaa. Koska ylipäätään olet päätynyt lukemaan tätä tekstiä, oletamme, että kirjoitustaitosi on vähintäänkin sen verran hyvä, että pystyt oikolukijan tai muun editoijan avustuksella luomaan niin sanotusti painokelpoista tekstiä.

Aihetta miettiessä on hyvä pohtia sitä, onko jokin sellainen asia, mistä itse tietää erityisen paljon. Jos esimerkiksi olet suuri lentopallon ystävä, kenties voisit kirjoittaa jonkinlaisen kattavan historiallisen katsauksen lajista Suomessa. Tai kenties olet pidemmän aikaa elänyt jonkin sairauksen kanssa ja vähitellen kerännyt melkoisen määrän kokemustietoa, joka voisi auttaa jotakuta samasta vitsauksesta kärsivää. Vaihtoehtoisesti saatat haluta julkaista jonkin pitkään pöytälaatikossasi pyörittelemäsi runo- tai novellikokoelmasi muiden ihasteltavaksi.

Alla muutama käytännön asia, jotka kannattaa myös ottaa huomioon:

  • Kieliasu. Jos et itse tunne kaikkia suomen (tai kenties jopa englannin kielen) koukeroita, on hyvä maksaa jollekulle valmiin kirjasi oikolukemisesta ennen julkaisua.
  • Kansi. Myös e-kirjoissa on tavallisesti kansi, eikä visuaalisuutta koskaan kannata jättää huomiotta. Kenties voit palkata jonkun tuttavasi tekemään kirjaasi sopivan kuvituksen.
  • Hinta. Kannattaa miettiä tarkasti sopivaa hintaa kirjalle. Kuinka kauan sinulla meni kirjan kirjoittamiseen? Kuinka monta sivua siinä on? Mikä mielestäsi tuntuu järkevältä hinnalta digitaaliselle teokselle? Entä kuinka laaja sen kohdeyleisö on? Mitä halvempi kirja, sitä helpompi se on ostaa. Pyri siis löytämään sopiva suhde hinnan ja mahdollisen myyntivolyymin välillä.
  • Rojaltit. Riippuen siitä, mitä palvelua e-kirjan myymiseen käytät, osa tuotoistasi tulee vääjäämättä luisumaan muihin taskuihin. Älä kuitenkaan ahnehdi hinnassa, sillä valitettava totuus on, että artisti maksaa.

Missä e-kirjaa voi myydä?

E-kirjoja myydään tätä nykyä paljon muun muassa Kindlen sekä Amazonin kautta. Suosittelemme punnitsemaan erilaisia vaihtoehtoja itse omien mieltymysten mukaisesti. Tämän lisäksi kannattaa harkita myös mahdollista omakustantamista, joka onnistuu nykypäivänä parhaimmillaan suhteellisen halvastikin – joskin se sisältää suurempia riskejä, sillä aitoihin kansiin ja kirjoihin saaminen ei silti ole ilmaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *